堺打刃物

私が作っているのは、いわゆる“打ち物”。一般的には堺打刃物と呼ばれています。伝統的な火造りで、刃金と地金を鍛接し、鎚で打ち広げて成形したものに焼き入れをして刃物にします。板場さんが堺の包丁を使うのはその切れ味が故で、私も切れ味とそれが長く続く長切れにこだわって包丁を作っています。600年分の歴史について語ることは私にはできませんが、600年分の技術は、私の中にありがたく伝わっています。


Sakai forged knives are a Japanese kitchen knife made in Sakai City, Osaka. Most of them are used by professionals because of its sharpness of the blade in Japan. The single-edged “Awase” knife, which is produced by forging together the soft iron and carbon steel, is the basic one. There are also a double-edged “Sanmai” knife, pure carbon steel “Honyaki” knife, multi-layered “Suminagashi” knife, black-finished “Kurouchi” knife and others.

堺北辰

水本焼 先丸タコ引き 鏡面仕上げ 
300mm 
安来白1鋼
片刃
Mizu-honyaki Sakimaru Tako Mirror-finish
300mm 
Yasuki White#1
Single

 

水本焼 和牛刀
240mm
安来白2鋼
両刃
Mizu-honyaki Wa-Gyuto
240mm 
Yasuki White#2
Double

墨流し 出刃
180mm
安来青1鋼
片刃
Suminagashi Deba
180mm 
Yasuki Blue#1
Single

 

墨流し 和牛刀 
210mm
安来青1鋼
両刃
Suminagashi Wa-Gyuto
210mm 
Yasuki Blue#1
Double

墨流し 和ペティ
150mm
安来青1鋼
両刃
Suminagashi Wa-Petty
150mm 
Yasuki Blue#1
Double

   

 

正夫 霞仕上げ
330mm
安来青1鋼
片刃
Shobu Kasumi-finish
330mm 
Yasuki Blue#1
Single

 

正夫 霞仕上げ
330mm
安来白1鋼
片刃
Shobu Kasumi-finish
330mm 
Yasuki White#1
Single

黒打ち マンボウ
140mm
安来白2鋼
両刃
Kurouchi Sunfish
140mm 
Yasuki White#2
Double

 

黒打ち フグ
160mm
安来白2鋼
両刃
Kurouchi Blowfish
160mm 
Yasuki White#2
Double

黒打ち カワハギ
140mm
安来白2鋼
両刃
Kurouchi Filefish
140mm 
Yasuki White#2
Double

 

黒打ち ムツゴロウ
150mm
安来白2鋼
両刃
Kurouchi Mudskipper
150mm 
Yasuki White#2
Double

池田鍛錬所 IKEDA TANRENJO (IKEDA FORGING FACTORY)
〒590-0071 大阪府堺市堺区北田出井町3丁1-24 3-1-24 Kitatadeicho, Sakai-ku, Sakai,Osaka 590-0071 JAPAN
電話 072(229)0759 Tel +81 72 229 0759
FAX 072(229)1033 FAX +81 72 229 1033
E-mail info@sakai-hokushin.jp
Copyright ©2015 IKEDA TANRENJO All rights reserved.